Napsali o nás
 

Zvěřina z univerzitních lesů jde do prodeje

21.09.2020
„Zvěřina je jedno z nejkvalitnějších mas, protože obsahuje velmi malé množství tuku a vysoký podíl bílkovin.
Obecně má zvěřina vysokou dietetickou hodnotu,“ vysvětluje Petr Veselý, hlavní lovčí a zpracovatel zvěřiny ŠLP Křtiny .
Přirozený chov zvěře nezatěžuje životní prostředí, a tak se dá říct, že je jedním z nejšetrnějších způsobů výroby potravin.
Zvěř žije volně v přírodě, živí se pouze přirozenou potravou a je pravidelně odborně sledována. Školní podnik zvěřinu
zpracovává ve vlastní bourárně ve Křtinách, kam vyškolení myslivci sváží prvotně očištěné úlovky. „Odborně proškolený
personál zvěř umístí do chladícího zařízení, kde je důkladně zkontrolována a zpracována ke koncovým odběratelům,“ říká k
postupům Veselý. Maso je vykostěno, naporcováno a vakuově zabaleno, což zajišťuje prvotřídní kvalitu i chuť.
V současné době je lovecká sezóna ve své nejbohatší fázi. K dispozici je tak srnčí maso, kančí, dančí i jelení nebo mufloní.
Největší zastoupení má v tuto chvíli časově velmi omezené srnčí maso. Veselý však upozorňuje, že nabídka zvěřiny se mění
velmi často. „Vzhledem k sezónnosti a přírodním zákonům je velmi těžké odhadnout, jaké maso bude v následujícím období k
dispozici. V jednom týdnu se tak může objevit v nabídce jen srnčí maso, zatímco další týden může být nabídka zvěřiny výrazně
pestřejší,“ vysvětluje lovčí.
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny , který vlastní Mendelova univerzita v Brně , již dlouhou dobu zpracovává
zvěřinu. Ta pochází z více než 10 000 hektarů univerzitního lesa, které rostou od severního okraje Brna až do Moravského
krasu. Školní lesní podnik pěstuje lesy šetrným způsobem, využívá tak přirozené síly přírody a omezuje například holoseče.
Letos – kvůli kůrovcové kalamitě – vysadí 800 tisíc sazenic na ploše 104 hektarů. Mimo jiné kvůli zamezení totálním škodám
okusem, loupáním a vytloukáním, je nutné stavy zvěře přiměřeně regulovat.

Více informací a možnosti odběru zvěřiny naleznete na webu www.cerstva-zverina.cz

WEB, Datum: 18.09.2020, Zdroj: rtvj.cz, Autor: Bronislav Samson