Omezení vstupu do lesa 1. 2. 2023 – 31. 3. 2023

31. 10. 2022

Od 1. 2. 2023 platí zákaz vstupu do lesa na polesí Vranov (Soběšice). Vážení turisté, obyvatelé přilehlého území, fanoušci univerzitních lesů, na základě opatření obecné povahy vydaného Magistrátem města Brna s účinností od 1. 2. 2023 do 31. 3. 2023 platí ZÁKAZ VSTUPU DO LESŮ V OBLASTI VYZNAČENÉ NA MAPĚ, KROMĚ VYZNAČENÝCH PŘÍSTUPOVÝCH CEST: MELATÍN, DO ZADNÍHO MELATÍNA, OD AUTOBUSOVÉ ZASTÁVKY LESNÍ ŠKOLKA.V dotčeném území musíme zahájit těžbu odumřelých stromů. Veličinu čas a zákonitosti přírody nejsme schopni ovlivnit a musíme se jen přizpůsobit a jednat.

Proč tak rozsáhlé území a proč plošný zákaz? Nebezpečných odumřelých stromů je velké množství a jsou rozptýleny nepravidelně po celém území. Ruku v ruce s tím, že jde o extrémně turisticky frekventované území, nebyla jiná možnost než tento plošný zákaz vstupu. Hrozí zde totiž vysoké riziko úrazu, a to i smrtelného! Situace byla takto vyhodnocena po pečlivé analýze, nebezpečí je opravdu vysoké.

V dané oblasti se budou pohybovat těžební čety, a proto vás prosíme, využívejte jen a pouze vyznačených cest dle zákresu (růžová = ohrožená oblast, zelená = bezpečné přístupové cesty). Práce nebudou probíhat rovnoměrně, ale tak jak nám to příroda a technika dovolí. Ani to, že dočasně těžební skupiny nebudou v místě pracovat, na zákazu nic nemění. Stále se jedná o pracovní prostor, v němž můžete být ohrožení na zdraví a životě. Děkujeme za pochopení a trpělivost!

Jsme si vědomi toho, že zákazy vstupu do lesa, rozsáhlejší vynucená těžba jsou u veřejnosti nepopulární. Objevují se „vysvětlení“, proč tak doopravdy činíme. Dovolíme se odvolat na otevřenou komunikaci, kterou ŠLP směrem k veřejnosti dlouhodobě udržuje. Besedy s občany, vycházky do lesa s vysvětlením, co a proč činíme, a samozřejmě odpovědi na vaše písemné dotazy. Platí to i v této situaci.

Přesné zakreslení naleznete v interaktivní mapě: https://www.slpkrtiny.cz/pro-verejnost/